Definicja „Polskiej Wódki” jednoznacznie określa, że „Polska Wódka” może być wyprodukowana wyłącznie „ z alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego uzyskanego z żyta, pszenicy, jęczmienia, owsa lub pszenżyta albo ziemniaków, uprawianych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, której wszystkie etapy wyrobu odbywają się na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej i która może być leżakowana w celu nadania jej szczególnych wartości organoleptycznych”
„Polska Wódka” widnieje na liście rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych (z ang. Protected Geographical Indications – PGI) ze względu na jej szczególną jakość i reputację wynikające ze „środowiska geograficznego” (a więc gleby, nasłonecznienia, wody i klimatu), które obejmuje dwa kluczowe determinanty jakości i smaku finalnego produktu.
Obecnie Polska jest największym producentem wódki w Unii Europejskiej, a na świecie zajmujemy czwarte miejsce. Polska Wódka to jednak nie tylko towar eksportowy, ale i element budowania wizerunku. Polską wódkę pili wszak uczestnicy pierwszego lotu samolotu Concord w 1969 roku. Była obecna na rozdaniu oscarów i nagród MTV. Polską wódkę pił także sam James Bond. Dzięki tego roddzaju promocji Polska Wódka jako marka i jako nazwa zyskała światową rozpoznawalność. Nie musimy oczywiście dodawać, ze wszystkie wódki z oferty Konesera spełniają warunki definicji i są Polską Wódką w każdym tego słowa znaczeniu.