KONESER
PIGWA - STWORZONA DLA KONESERÓW ALKOHOLI
Pigwa to owoc, który ma wiele zalet i zastosowań. Można z niego przygotować pyszne dżemy, kompoty, nalewki, herbaty czy syropy. Pigwa jest bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które wspomagają odporność i poprawiają trawienie. Pigwa ma też właściwości lecznicze – pomaga w przeziębieniach, bólach gardła, kaszlu i zapaleniu oskrzeli.
Pigwa jest też źródłem pektyny, która obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Pigwa ma charakterystyczny kształt i zapach. Jest owocem bardzo kwaśnym i cierpkim, dlatego rzadko spożywa się ją na surowo. Pigwa należy do rodziny różowatych i jest spokrewniona z jabłkami i gruszkami. Pigwa pochodzi z Azji Zachodniej i Południowej, ale uprawia się ją także w Europie i Ameryce Północnej. Pigwa jest owocem sezonowym, który zbiera się od września do listopada.
Pigwa jest wręcz wymarzonym owocem dla koneserów alkoholi. Wódka z pigwy ma wyjątkowy smak i aromat, ma także wiele zalet dla zdrowia i samopoczucia.