Proces produkcji podobny jest do tego stosowanego w przypadku whisky i w Polsce objęty ścisłą tajemnicą każdej gorzelni. Dawniej tajniki produkcji Starki przechodziły z ojca na syna. Istniała tradycja, wedle której po narodzinach syna rodzina zakopywała beczkę wódki, którą dorosły już syn wykopywał dopiero z okazji swego wesela.Starka ma bogaty i wyrazisty smak, który zyskuje na głębi i aromacie z upływem czasu. Wódki Starka są oznaczane według wieku, który może wynosić od 10 do 50 lat.
Starka produkowana w Koneserze to wódka, która łączy tradycję i nowoczesność. Szlachetny trunek z dodatkiem brandy i karmelu. Jego oryginalna receptura – sekretna i pilnie strzeżona Receptura Nr 43 pozostaje słodką tajemnicą najbardziej złożonego i wymagającego z naszych trunków. Historia tej receptury liczy ponad 100 lat i pochodzi z czasów carskich.
Oryginalna pisownia nazwy cyrylicą – CTAPKA mogłaby świadczyć, że przepis ma proweniencję rosyjską. Nic bardziej mylnego. Starka to wódka arcypolska, a nazwa pisana cyrylicą to wyłacznie wymóg carskiej zaborczej administracji.