Likier amaretto wywodzi się z Włoch, a ściślej rzecz biorąc z okolic Wenecji. Nazwa amaretto pochodzi od włoskiego słowa „amaro”, które oznacza gorzki i odnosi się do gorzkiego smaku migdałów, które są jednym z głównych składników likieru. Nazwa jest o tyle myląca, że likier amaretto ma smak raczej słodki, a choć posmak migdałów jest w nim wyraźnie wyczuwalny, to jednak neutralizowany przez inne składniki i decyduje o wyrazistym finiszu smakowym.
Historia amaretto sięga XVI wieku, kiedy to według legendy malarz Bernardino Luini malując fresk w kościele Santa Maria delle Grazie w Saronno otrzymał na pamiątkę od pewnej wdowy, z którą połaczył go płomienny romans butelkę likieru zrobionego z migdałów i wina. Inna wersja historii mówi, że to pierwsi producenci lokalnego trunku z wina, moreli i migdałów – rodzina di Soranno wykorzystała legendę o malarzu i pięknej wdowie jaklo swego rodzaju chwyt marketingowy. Bardzo skuteczny jak się okazało, bo z czasem likier zdobywał sobie popularność w całych Włoszech i za granicą, a jego receptura była przekazywana z pokolenia na pokolenie przez rodzinę Reina, która założyła firmę Lazzaroni i rozpoczęła produkcję amaretto w 1851 roku.