KONESER
Słodko-cierpki smak aronii
Aronia pochodzi z Ameryki Północnej, a walory owoców tego niezwyklego krzewu odkryli Indianie. Do Europy w XVIII wieku sprowadzili aronię Francuzi. W Polsce aronia uprawiana jest od lat 50. XX wieku, głównie na Podlasiu i Mazowszu. Jagody aronii znane są ze swego charakterystycznego – kwaśnego, cierpkiego smaku. Są bogate w przeciwutleniacze i inne związki, które mają korzystne właściwości zdrowotne. Wykazano, że jagody aronii obniżają ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, stany zapalne i stres oksydacyjny, a także poprawiają regulację poziomu cukru we krwi, funkcje układu odpornościowego i zdolności poznawcze. Wedle niektórych badań mogą mieć również korzystne działanie w zapobieganiu chorobom nowotworowym, cukrzycy, infekcjom bakteryjnym i wirusowym.
Jagody aronii można jeść w postaci świeżej, suszone, mrożone lub przetwarzane na sok, dżem, jako dodatek do herbaty. Są także wyjątkowo wdzięcznym owocem do wytwarzania wódek i nalewek. Pierwsze wzmianki o wykorzystaniu aronii do produkcji napojów alkoholowych pochodzą z XIX wieku, kiedy to udokumentowany został fakt, że Indianie z plemienia Algonkinów sporządzali z niej wino.