Produkcja wódki z ziemniaków w Polsce jest tradycyjnym i znanym procesem, który ma swoje korzenie w XVIII wieku. Wódka z ziemniaków jest uważana za jedną z najczystszych i najdelikatniejszych odmian tego alkoholu, w dodatku zawiera niewiele zanieczyszczeń. Wódki ziemniaczane są przede wszystkim zdecydowanie bardziej łagodne od zbożowych. Ich smak jest bardziej subtelny i klarowny. Choć nadal nie wszyscy doceniają wódkę ziemniaczaną, coraz więcej firm stawia na produkcję tego trunku, nierzadko z dużym powodzeniem. Ciekawe, że polska wódka ziemniaczana do niedawna większym uznaniem cieszyła się za granicą niż w Polsce, ale w ostatnich latach także i u nas daje się zauwazyć coraz większe zainteresowanie ziemniaczanymi wódkami. Do produkcji wódki ziemniaczanej używa się starannie wyselekcjonowanych surowców. Dobrej jakości ziemniak do przerobu powinien mieć w sobie dużą zawartość skrobi. Im więcej jej jest, tym bardziej kremowa i przyjemna w smaku będzie wódka.