Alkohole, Ciekawostki

Orzechówka dobra na uspokojenie i …libido

Wódka z orzechów laskowych jest popularna w wielu krajach Europy Wschodniej i Środkowej, zwłaszcza w Polsce, na Ukrainie i na Białorusi.

Orzechówkę, czy też leszczynówkę wytwarza się w Polsce od wieków. Robili ją już prawdopodobnie prasłowianie, a nasz przepis wywodzi się ze średniowiecznej kultury ludowej.

Wódka z orzechów laskowych powstaje przez macerowanie orzechów w spirytusie z dodatkiem cukru, a czasem aromatyzowanie miodem i przyprawami. Smak i kolor napoju zależał od proporcji składników i czasu leżakowania. Wódka z orzechów ma ciemnobrązowy kolor i słodki, rzecz jasna orzechowy smak. Wódka z orzechów ma zatem długą historię i wiele ciekawych właściwości. Oto kilka z nich:

  • Wódka z orzechów jest bogata w witaminy i minerały, które pochodzą z orzechów włoskich. Orzechy te zawierają m.in. witaminę E, B6, kwas foliowy, magnez, żelazo i cynk. Wódka z orzechów może więc wspomagać odporność, zdrowie skóry i włosów oraz układ nerwowy.
  • Wódka z orzechów ma również działanie rozgrzewające i przeciwzapalne. Może pomóc w leczeniu przeziębienia, kaszlu, bólu gardła i innych dolegliwości związanych z infekcjami. Niektórzy twierdzą nawet, że wódka z orzechów ma właściwości afrodyzjakalne i poprawia libido.
  • Wódka z orzechów jest łatwa do przygotowania i można ją przechowywać przez długi czas. Aby zrobić wódkę z orzechów, potrzebujemy tylko świeżych lub suszonych orzechów laskowych, miodu, wódki i przypraw według własnego gustu. Orzechy należy pokruszyć i zalać wódką w słoiku. Następnie należy dodać miód i przyprawy i dokładnie wymieszać. Słoik należy zamknąć szczelnie i odstawić na kilka tygodni w ciemnym i chłodnym miejscu. Po tym czasie należy przefiltrować napój i przelać do butelek.

Wódka z orzechów ma wiele zastosowań kulinarnych i można ją podawać na różne sposoby. Można ją pić na czczo jako lekarstwo lub rozcieńczyć sokiem lub wodą gazowaną jako orzeźwiający napój. Można ją również dodawać do kawy, herbaty, gorącej czekolady lub innych napojów gorących jako dodatek smakowy. Wódka z orzechów świetnie pasuje też do deserów, takich jak lody, ciasta czy owoce.

Dodaj komentarz