Alkohole, Ciekawostki

Jak się robi spirytus?

Wysokoprocentowy alkohol etylowy, który otrzymuje się z fermentacji i destylacji różnych surowców roślinnych nazywany jest w Polsce od wieków spirytusem.

Skąd ta nazwa? Pochodzi od łacińskiego idiomu spiritus vini – duch (zapach) wina. W Polsce spirytus wytwarza się najczęściej z tradycyjnych polskich zbóż: żyta, pszenicy, pszenżyta, owsa lub jęczmienia albo z ziemniaków. Proces produkcji spirytusu składa się z kilku etapów:

  • Przygotowanie surowca. Polega ono na oczyszczeniu, rozdrobnieniu i nawilżeniu surowca, np. ziemniaków, buraków, zbóż, owoców lub melasy. Celem tego etapu jest ułatwienie dostępu enzymów i drożdży do skrobi lub cukrów zawartych w surowcu.
  • Fermentacja. Jest to proces biochemiczny, w którym drożdże przekształcają cukry w alkohol etylowy i dwutlenek węgla. Fermentacja odbywa się w specjalnych zbiornikach pod kontrolą temperatury, pH i stężenia tlenu. Czas trwania fermentacji zależy od rodzaju surowca i drożdży, ale wynosi zwykle od kilku do kilkunastu dni.
  • Destylacja. Jest to proces fizyczny, w którym oddziela się alkohol etylowy od pozostałych składników fermentatu, takich jak woda, fusel, metanol i inne związki lotne. Destylacja polega na ogrzewaniu fermentatu do temperatury wrzenia alkoholu (ok. 78°C) i skraplaniu jego par w chłodnicy. W ten sposób uzyskuje się tzw. surowy spirytus o zawartości alkoholu ok. 80-90%.
  • Rektyfikacja. Jest to proces doskonalenia jakości spirytusu poprzez usunięcie niepożądanych związków lotnych, takich jak metanol, aldehydy, estry i kwasy organiczne. Rektyfikacja polega na wielokrotnym ogrzewaniu i skraplaniu spirytusu w specjalnej kolumnie rektyfikacyjnej, która dzieli się na tzw. talerze lub piętra. Na każdym talerzu zachodzi częściowa kondensacja i odparowanie spirytusu, co prowadzi do jego stopniowego oczyszczania i wzrostu stężenia alkoholu.
  • Rozcieńczanie i stabilizacja. Jest to proces doprowadzenia spirytusu do pożądanej mocy i jakości poprzez dodanie odpowiedniej ilości wody demineralizowanej lub destylowanej oraz dodatków stabilizujących, takich jak kwas cytrynowy lub siarczan sodu. Celem tego etapu jest uzyskanie spirytusu o zawartości alkoholu 95-96% oraz zapewnienie jego trwałości i bezpieczeństwa dla zdrowia.

Spirytusy produkowane w Koneserze są doskonałe do wytwarzania domowych nalewek. Potrafią wydobyć naturalny zapach i aromat z pachnących słońcem owoców, co odzwierciedla ich głęboki smak. Można ich używać bezpośrednio na owoce bez koniecznosci rozcieńczania wodą.

W NASZEJ OFERCIE

SPIRYTUSY KONESERA

Spirytus Spożywczy

 23.00 69.00
Wybierz opcję This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Spirytus Spożywczy na nalewki

 59.00

Dodaj komentarz