Alkohole, Ciekawostki

Tajemnice amaretto

Likier amaretto wywodzi się z Włoch, a ściślej rzecz biorąc z okolic Wenecji. Nazwa amaretto pochodzi od włoskiego słowa „amaro”, co znaczy „gorzki” i odnosi się do gorzkiego smaku migdałów, które są jednym z głównych składników likieru.

Nazwa jest o tyle myląca, że likier amaretto ma smak raczej słodki, a choć posmak migdałów jest w nim wyraźnie wyczuwalny, to jednak neutralizowany przez inne składniki i decyduje o wyrazistym finiszu smakowym.

Historia amaretto sięga XVI wieku, kiedy to według legendy malarz Bernardino Luini malując fresk w kościele Santa Maria delle Grazie w Saronno otrzymał na pamiątkę od pewnej wdowy, z którą połaczył go płomienny romans butelkę likieru zrobionego z migdałów i wina.

Inna wersja historii mówi, że to pierwsi producenci lokalnego trunku z Saronno sporządzanego z wina, moreli i migdałów – rodzina Reina wykorzystała legendę o malarzu i pięknej wdowie jaklo swego rodzaju chwyt marketingowy. Bardzo skuteczny jak się okazało, bo z czasem likier zdobywał sobie popularność w całych Włoszech i za granicą, a jego receptura była przekazywana z pokolenia na pokolenie przez rodzinę Reina, która założyła firmę Lazzaroni i rozpoczęła produkcję amaretto w 1851 roku.

Likier amaretto ma zazwyczaj czerwonobursztynowy lub bursztynowy kolor w zależności od użytych składników i ich proporcji. Prócz migdałów czasem dodaje się doń pestek moreli, brzoskwiń, a rzadziej też wiśni. W niektórych odmianach i recepturach wykorzystuje się także zioła lub aromat waniliowy. Smak amaretto zależy prezede wszystkim od proporcji, wedle których łączy się migdały i pestki moreli lub wiśni z destylatem winnym i syropem cukrowym.

Dziś amaretto jest najbardziej popularnym i rozpoznawalnym na świecie włoskim likierem, a jego światowa popularność sprawiła, że w różnych odmianach produkowany jest w wielu krajach.

Zawartość alkoholu w tym likierze wynosi zazwyczaj od kilkanastu do trzydziestu procent objętościowych. Ma on bogaty i złożony aromat, który łączy nuty migdałów, marcepanu, wanilii, moreli i cytrusów, a czasem też ziół.

Likier amaretto ma również korzystne właściwości zdrowotne, ponieważ zawiera antyoksydanty i witaminy z grupy B, które wspomagają układ nerwowy i odpornościowy.

Amaretto dodaje się najczęściej do drinków. Można także serwować ten likier jako dodatek do kawy, czekolady, deserów – sprawdzi się także do nasączania ciasta. Koneserzy preferują jednak degustację tego aromatycznego likieru w czystej postaci.

Koneser Coffee & Brandy

 11.00 34.00
Wybierz opcję This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Amaretto Triumf

 12.00 44.00
Wybierz opcję This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Dodaj komentarz