Caipiroska to popularny brazylijski drink na bazie limonek, cukru i wódki.
W wersji z wódką z trzciny cukrowej ten sam drink nazywa się caipirinha. Jeśli w miejsce limonek doda się innych owoców, wtedy drink zmienia się w caipifrutę.
Przepis:
- 1 limonka
- 3 łyżeczki cukru (w Brazylii w większości przypadków dodaje się biały lub… wcale się nie dodaje, o ile zamawiający nie poprosi)
- 50 ml wódki Koneser – lub więcej jeśli ma być mocna, czyli forte
- kruszony lód
Krojąc limonki trzeba pamiętać o usunięciu białych słupków ze środka, bo są gorzkie. Pokrojone limonki należy wrzucić do szejkera, dodać cukier i wszystko razem wycisnąć, nie szczędząc przy tym siły. Następnie dodać wódkę i lód. Wymieszać, solidnie potrząsając szejkerem i przelać do szklanki i capiroska gotowa. Można pić! Ale uwaga, bo to zdradziecki drink. Pije się jak soczek, a szybko uderza do głowy.