Wedle oficjalnej wiedzy pierwszej destylacji alkoholu w Europie dokonał ok. 400 roku n.e. grecki alchemik Zosimos z Panapolis.
Wedle oficjalnej wiedzy pierwszej destylacji alkoholu w Europie dokonał ok. 400 roku n.e. grecki alchemik Zosimos z Panapolis.
Polska szlachta zakosztowała w wódce właśnie mniej więcej na przełomie XVI i XVII wieku, więc obok szlacheckich dworków zaczęły na potęgę powstawać gorzelnie.
Większość dużych wytwórni wódek weszła w skład powołanego w 1919 roku Państwowego Monopolu Spirytusowego, z którego wpływy stanowiły aż 10 proc. budżetu państwa.
Gdy do Polski zawitała rewolucja przemysłowa, przyniosła z sobą zwiększenie produkcji i przekształcenie wielu małych gorzelni w duże zakłady produkcyjne.
Wódka w Polsce powstaje przede wszystkim z tradycyjnch polskich zbóż: żyta, pszenicy, owsa, jęczmienia oraz pszenżyta albo z ziemniaków.
Czysta wódka była w PRL najchętniej spożywanym przez Polaków alkoholem, była obecna w polskiej codzienności, a przy okazji rozsławiała Polskę za granicą.
Spektakl teatru telewizji, z którego amatorzy szlachetnych trunków dowiedzą się skąd na butelkach koniaku wziął się napis „Napoleon VSOP.”
Każdy balsam jest wyjątkowy w swoim składzie i ma własne tajemnice. Balsam Warszawski powstaje według staropolskiej receptury, która sięga XVIII wieku.
Napoleon Bonaparte był wielkim miłośnikiem koniaku…
O wyjątkowości Kniejówki decydują idealnie dobrane proporcje i tradycyjna metoda produkcji bazująca na pierwotnej recepturze opartej na dawnych przepisach.