Słowo „balsam” ma korzenie arabskie, a do Polski trafiło prawdopodobnie z Niemiec. Według legendarnych przekazów pierwowzorem napojów alkoholowych zwanych balsamami były nalewki ziołowe wytwarzane przez znachorki i zielarzy.
Nowoczesna wersja tego napoju powstała w XVII wieku. To właśnie wtedy pochodzący z Rygi aptekarz Kunze, sporządził i podarował Katarzynie Wielkiej cudowny produkt alkoholowy, który miał nie tylko wyborny smak, ale miał też korzystnie wpływać na sampoczucie. Trunek posmakował carycy, która zezwoliła na produkcję na skalę przemysłową.
W ten sposób narodził się sławny „Czarny balsam ryski” – swego rodzaju wzorzec dla wszystkich produkowanych w środkowej i wschodniej Europie trunków zwanych balsamami.
Ogólnie rzecz biorąc, balsam to nalewka sporządzona z ziół, owoców i innych specjalnych składników, o zawartości alkoholu od 30 do 45 procent. Przepisy na wymyślane przez gorzelnikow balsamy są z reguły utrzymywane w tajemnicy i przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Aromat napoju wysokiej jakości powinien być balsamiczny, to znaczy zawierać w sobie bukiet ziół, olejków i harmonijnie zespalać wonne profile użytych składników. Żadna nuta zapachowa nie powinna przytłaczać innych. Smak balsamu jest na ogół lekko oleisty, z gorzkawym lub ostrym posmakiem. Kolor balsamu jest zwykle bursztynowy, ciemnobrązowy lub czarny, zależnie od składu. Bitner, Riga i Becherovka są uznawane za najlepsze balsamy na świecie.
Każdy balsam jest wyjątkowy w swoim składzie i ma własne tajemnice. Nie inaczej jest z naszym Balsamem Warszawskim, który powstaje według staropolskiej receptury, która sięga XVIII wieku.
W jej skład wchodzi wiele składników, między innymi miód, propolis, cynamon, goździki i wiele innych. Oryginalny słodko – gorzkawy smak, delikatny miodowy posmak, bursztynowa barwa składają się w wyjątkowo harmonijną, lekką wódkę gatunkową dostępną w bardzo przystępnej cenie.