Alkohole, Ciekawostki

Grejpfrutówka – wynalazek Potockiego?

Historia wódki z grejpfrutów sięga XVIII wieku, kiedy to kupcy z Europy Zachodniej zaczęli importować owoce cytrusowe z krajów śródziemnomorskich. Wśród nich był grejpfrut, który zyskał popularność ze względu na swój orzeźwiający smak i właściwości lecznicze.

Niektórzy twierdzą, że pierwszą wódkę z grejpfrutem wyprodukował polski szlachcic Jan Potocki, który mieszkał w Hiszpanii i eksperymentował z destylacją różnych owoców. Inni przypisują to wynalazek rosyjskiemu chemikowi Dmitrijowi Mendelejewowi, który podobno dodał sok z grejpfruta do swojej wódki, aby zmniejszyć jej gęstość i poprawić jej jakość.

Niezależnie od tego, kto był pierwszym twórcą, wódka z grejpfrutów stała się popularnym napojem alkoholowym na całym świecie, szczególnie w krajach o ciepłym klimacie.

Wódka z grejpfrutem ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak i aromat, który smakuje ożywczo pity jako napój, ale też znakomicie komponuje się w drinkach i koklatlach z innymi składnikami, takimi jak tonik, syrop klonowy, czy soki ze słodkich owoców. Likiery bądź też nalewki z grejpfrutów są również bogate w witaminę C i antyoksydanty, które mogą wspomagać układ odpornościowy i zapobiegać przeziębieniom.

Grejpfrutówka Warszawska produkowana jest, jak zresztą wszystkie wódki smakowe marki Koneser, wedle tradycyjnej receptury. Dzięki naszej grejpfrutówce możemy skosztować alkoholu smakującego jak nalewka domowej roboty o charakterystycznym rześkim kwaskowo-cierpkawym smaku i egzotycznym aromacie świeżych grejpfrutów.

Grejpfrutówka Warszawska

 10.20 32.00
Wybierz opcję This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Cytrynówka Warszawska

 10.20 32.00
Wybierz opcję This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Dodaj komentarz